Medium

In 1993 publiceerde Hugo Claus het boek "Het verdriet van België" waarvan de titel tot vandaag doorzingt en toegepast wordt op alles wat er in het land misgaat. Wie de nieuwe regeringsonderhandelingen volgt, kan niet anders dan weer aan deze titel denken (en aan "Het boeiende leven der sukkels" van Kamagurka, uiteraard). Een en ander is ook voer voor cartoonisten.

porn

"Pornografie" is een term die vele betekenissen dekt. De meest neutrale is dat het gaat om ideële, onwerkelijke, overdreven en op één aspect gefocuste weergaven van wat er zich in het echte leven afspeelt. Auteur Morra Aarons-Mele laat zien dat dit ook op veel ondernemersliteratuur van toepassing is.

meneerdeuil

Bij alle populaire managementthema's horen Wetten en Principes. Op een enkele uitzondering na, is het volstrekt onduidelijk waar ze vandaan komen en of iemand ze ueberhaupt wel eens aan de waarheid heeft getoetst. Op den duur gaan ze hun eigen leven leiden en ontlenen hun betrouwbaarheid alleen maar aan het feit dat je ze overal hoort.

kern

Naar aanleiding van de mededeling dat er op Vliegbasis Volkel kernwapens opgeslagen liggen, verscheen in Vrij Nederland een mooie analyse van de status van staatsgeheimen.
Ooit publiceerde de Belgische cartoonist Kamagurka een album "Het boeiende leven der sukkels". Waarom moet ik nu weer aan deze titel denken....?
tamponboek

Tegen creativiteit is geen (fiscale) wetgeving opgewassen. Om een of andere bizarre reden beschouwt de Duitse fiscus tampons als een luxe-goed, met bijbehorend btw-tarief. Maar boeken hebben een lager tarief....

tijd

Het vervelende van een aarde die overal -inclusief zichzelf- omheen draait, is dat het niet overal even laat is. "Weet je wat?" hebben een aantal slimme mensen ooit afgesproken, "laten we tijdzones afspreken!" Wat een ramp is dat geworden!

opzouten

In "How to Lie with Statistics" toont auteur Huff aan dat je alles kunt bewijzen met onderzoek als je deze research maar naar je hand inricht. Ik kan het weten, want ik heb het ooit een jaar lang als job gedaan. Met een beetje kritisch oog kun je ook flinke gaten schieten in de CX-hype.

manager

Betrekt je baas je bij het nemen van beslissingen? Geeft hij(/zij) zijn ongelijk soms toe? Hoe gaat hij om met tegenwerpingen? Staat hij achter je?
Klinkt als vragen naar de sociale vaardigheden van je baas en naar jullie relatie. Nee, schrijft Liz Ryan in Forbes: ze maken inzichtelijk om welk type baas het gaat. Is zij/hij een manager die vooral naar achteren kijkt, of een leider die de blik naar voren richt?

hond

Sam en Moos lopen over de Keizersgracht. Plots tikt Sam zijn vriend aan: “Moet je daar eens kijken: d’r loopt een hondje over het water!”. Moos kijkt en inderdaad, een eindje verder loopt een man met een hondje aan een leiband en dat hondje loopt over het water. “Dat hondje moet ik hebben!” roept Sam en hij loopt naar de man toe.

Hocknell

Mark Hocknell, een Australisch adviseur, formuleert het zo: 

Customer define the value they get based on the results or goals their realise. Then add to this the experience they have in realising these goals, and if you can, create some sense of value in a community. They do not define value in terms of features and advantages of products or services.

Nog even los van de vraag of twee en drie ook niet tegemoetkomen aan een "doel dat de klant wil realiseren" (behoefte waaraan hij wil tegemoetkomen), opent dit wel een interessant perspectief: klanten willen vaak meer dan dat er alleen maar een doos geschoven wordt, en steeds vaker dat de leverancier zich met brede problematieken inlaat.

Hoe definieert úw organisatie klantwaarde?

paard

De voorbije jaren drie ondernemers begeleid met grote ambities voor webplatforms (hypotheken, delen van machines, drukwerk-sponsoringcombi), die het echter niet gehaald hebben. Dit ondanks netwerken en heel veel inspanningen op het gebied van verkoop, communicatie, etc.
Uiteindelijk bleken ze alle drie last te hebben van hetzelfde probleem.

why worry

Gaur Gopal Prabhu, volgens sommigen een filosoof, volgens anderen een lifestylecoach (wellicht de 21ste eeuwse benaming voor een filosoof), gebruikt een prachtige combinatie van wijsheid en humor.

vdveer

"We hebben de samenleving altijd gevraagd om ons te vertrouwen. Sinds het begin van deze eeuw moeten we dat laten zien door middel van transparantie. Daarna werd er gevraagd om bewijzen van goed gedrag via uitgebreide accountantsverklaringen. En nu wil de samenleving betrokken worden bij onze besluitvorming. Daar moeten we mee aan de slag."

u-bend

"Donald Trump is to democracy what 2008 was to capitalism: a profound wake-up call reminding us that the system is broken and in urgent need of an 'upgrade' that will bring it up to speed with the challenges of our time." zeggen dialectische denkers: zonder een antithese die de these verstoort, komt er nooit een nieuwe synthese.

cities

Zo werkt de wetenschap nu eenmaal: case studies stapelen zich op en vervolgens proberen andere daar de grote lijnen in te ontdekken. Meestal komt de conclusie op hetzelfde neer: veel hangt af van de context. Water kookt niet altijd bij 100 graden maar enkel bij 1 atmosfeer druk. Zo gaat het ook bij duurzame stadsplanning.

robot

IMF-econoom Andy Berg heeft in een studie aangetoond dat de winst van productiviteitsgroei -in tegenstelling tot vroeger- niet doorstroomt naar de werkende bevolking en blijft hangen bij de eigenaren. Het is namelijk aantrekkelijker om te investeren in robots dan in mensen, voegt hij er aan toe.

vakman

In het juni 2016-nummer van het Tijdschrift voor OrganisatieOntwikkeling vertelt columnist Marc Coenders over een gesprek met Sander Boekee wiens opdracht het is om "vakmanschap in de hele organisatie een plaats te geven". Even naar adem happen.... is vakmanschap dan niet de belangrijkste kerncompetentie?