logo2MA185
Platform

Het succes van platforms als Uber is te danken aan de mogelijkheid die ze creëren om planmatig management te vervangen door de mogelijkheid voor mensen om zichzelf te organiseren. Door mechanismen als het samenspel tussen vraag en aanbod is dit een veel effectiever en efficiënter alternatief voor microplanning.

 

Traditioneel opererende organisaties gaat erg planmatig te werk en zorgen er door intensieve arbeid voor dat de nodige grondstoffen, arbeidskrachten en andere procesingrediënten zo efficiënt mogelijk ingezet worden zonder de effectiviteit te schaden. Het centrale management bepaalt tot in de kleinste details wat er gebeurt.

Platforms zoals Uber doen het tegenovergestelde: ze brengen vraag en aanbod bij elkaar en laten de "aanbieders" zelf regelen hoe dat aanbod tot stand komt. Chauffeurs bepalen zelf hun werktijden, waar en wanneer ze taken en hun auto schoonmaken, etc. Wanneer er weinig vraag is, haken er vanzelf chauffeurs af. Bij een grote vraag, gaan de tarieven automatisch omhoog, wat rijden op niet-voorziene tijden plots aantrekkelijk maakt.

In theorie is dit op elke vorm van productie en dienstverlening toepasbaar, mits er voldoende art of letting go en art of picking up aanwezig is. Hebt u al eens een dergelijk scenario voor uw eigen organisatie ontwikkeld?

Kijk hier voor meer over platformen.

Bron: hbr.org
Link: https://hbr.org/2016/04/the-real-power-of-platforms-is-helping-people-self-organize
KennisLeerinhouden:9
Vaardigheden:1
Inspiratie:7
Behapbaarheid:7
Huurdeconsultantgehalte:5
Outoftheboxgehalte:9
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

GRATIS AANMELDEN

De 2MinuteAcademy Andersbrief
bevat een andere kijk op klantwaarde,
ondernemen, innoveren, leiderschap, 
dwarsdenken + veel humor. Elke week
een ander van deze thema's en u kunt
zich apart abonneren op elk ervan.
Lees er hier meer over.

Nog geen GRATIS abonnement?

Klik HIER om u aan te melden!