logo2MA185
dodo

In "Het Dodo-Effect" maakt Gyuri Vergouw een onderscheid tussen het rationele, zichtbare in organisaties (kpi's, fte's, etc.) en de onderstroom: de onderliggende bewegingen in een organisatie. De Pareto-regel is erop van toepassing.

Management besteed 80% van zijn tijd aan de bovenstroom, terwijl het de onderstroom is die voor het grootste deel bepaalt of een organisatie succesvol is of niet. 
Deze ongrijpbare aspecten bepalen het irrationele gedrag: drijfveren, politieke spelletjes, angst, ontevredenheid en vele andere.

"8erlijk Management" behandelt dezelfde thematiek: als management zich voortdurend afschermt van de werkelijke beweegredenen in het bedrijf, dan creëert het zijn eigen ivoren toren.
Leiders zijn daarentegen die leidinggevenden die zich uitsluitende met deze "onderstroom" bezighouden en die daardoor meteen bovenstroom worden. Ze stoten -terecht- managementbezigheden "van de troon" die aan de zijlijn thuishoren, ter verbetering van efficiëncy en effectiviteit.

Bron: Guido Thys
KennisLeerinhouden:7
Vaardigheden:1
Inspiratie:7
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:1
Outoftheboxgehalte:7
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.