logo2MA185
feitenkennis

Het "unieke lijden" gaat al eeuwenlang mee: waarom moet de grootste miserie uit de geschiedenis ons nu precies overkomen? Het antwoord: we maken het onszelf wijs.

Vroeger was alles beter. Het is een van de hardnekkigste mythes aller tijden.
Maar vroeger was het niet beter. Vroeger hadden we de pest, oorlogen, hongersnood, een levensverwachting van 35 en ga zo maar door. In zijn meesterlijk boek "Factfulness/Feitenkenniss" haalt Hans Rosling, aan de hand van keiharde cijfers, het ideaalbeeld onderuit.

Regelmatig komen er ook nieuwe jammerpunten bij. Een fenomeen dat velen zorgen baart, is de concentratie van inkomens en vermogen in een steeds kleiner wordend percentage van de bevolking. Deze vaststelling krijgt sinds vrij korte tijd aandacht in de media, met voorbeelden als Bill Gates en Jeff Bezos.
Dit betekent echter niet dat vermogensconcentratie nieuw is: in tijden van de grootste hongersnoden richtten de superrijken in hun kastelen nog steeds hun bacchanalen aan. De Romeinse keizers deden het allemaal ook niet voor niks. Op elke bladzijde van de geschiedenis en van de wereldatlas passen wel een paar voorbeelden.
In het AD verscheen een lijst (zie link onderaan) van de rijksten aller tijden; bovenaan staat ene verder onbekende Mansa Musa die in de 13de eeuw zoveel bezat dat het in hedendaagse termen niet eens uit te drukken valt. Terwijl de rest van Afrika lag te creperen. Doei, Bezos!

Iedere generatie en elke regio wil graag op het erepodium van door het lot benadeelden staan. Het is een hobby als een ander, maar er klopt niets van.

Voor fans van Lewis Black, bij wie Maarten van Rossem in het niets verzinkt, is dit ook nog een mooi voorbeeld:

 

Bron: Guido Thys
Link: https://www.ad.nl/economie/rijkste-mens-jeff-bezos-valt-in-het-niet-bij-dit-lijstje-de-rijksten-aller-tijden~aab719f6/
KennisLeerinhouden:8
Vaardigheden:1
Inspiratie:8
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:1
Outoftheboxgehalte:8
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.