logo2MA185
blockchain

Geen enkele branche is immuun voor paradigmaverschuivingen: wanneer technologische ontwikkelingen hun core business raken, loopt dat nooit goed af.

In het FD legt David Yermack, hoogleraar aan de New Yorkse Stern School of Business, uit dat financiële dienstverleners een dergelijke disruptie boven het hoofd hangt in de vorm van blockchains en marktplaatslenen.


"Blockchain is het bekendst van bitcoin. Daar dient het als een database voor onlinetransacties. Het resultaat is een gedecentraliseerde financiële markt waar geen bank aan te pas komt. Bij blockchain komen meerdere computers onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat. Het is een controlesysteem dat de identiteit van de ontvangende en betalende partij verifieert. Dat maakt de blockchain een machine die je kunt vertrouwen. Die machine kan taken overnemen waar nu nog een zwakke schakel (lees: de mens) tussen zit. Waar blockchain bij bitcoin gebruikt wordt als transactienetwerk, zijn de toepassingen een stuk breder. Er worden oplossingen ontwikkeld voor de hypotheekmarkt, het notariaat, het digitaliseren van handelsverkeer en zelfs voor het documenteren van diamanten."

Over het effect ervan is hij erg duidelijk: "De concurrentie van nieuwkomers op de markt zal zorgen voor een consolidatie onder banken. Als je kijkt naar hoe jongeren omgaan met mobiel betalen, dan weet je dat het verdwijnen van banken slechts een kwestie van tijd is. Er staat nu een generatie op die op zoek gaat naar goedkopere en meer betrouwbare alternatieven voor de traditionele bank. Banken blijven een rol vervullen, maar met een beperkt productportfolio.’De concurrentie van nieuwkomers op de markt zal zorgen voor een consolidatie onder banken. Als je kijkt naar hoe jongeren omgaan met mobiel betalen, dan weet je dat het verdwijnen van banken slechts een kwestie van tijd is. Er staat nu een generatie op die op zoek gaat naar goedkopere en meer betrouwbare alternatieven voor de traditionele bank. Banken blijven een rol vervullen, maar met een beperkt productportfolio."

Welke technologie zou úw organisatie overbodig kunnen maken? En hoe anticipeert u daarop?

Bron: Guido Thys
Link: https://fd.nl/beurs/1170837/banken-verdwijnen-door-opkomst-blockchain
KennisLeerinhouden:10
Vaardigheden:1
Inspiratie:8
Behapbaarheid:8
Huurdeconsultantgehalte:7
Outoftheboxgehalte:8
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.