logo2MA185
lokaal

Onder de vlag van optimaliseren, verbeteren, efficiency en effectiviteit verhogen, lean en nog een hele supermarkt vol hypetermen slaan we wild verbeterend om ons heen. Vaak met het tegenovergestelde effect.

In de jaren 70 bedacht Eli Goldratt zijn Theory of Constraints. Hij toonde onweerlegbaar aan dat veel verbeteringen gericht zijn op "lokale optima" zoals één onderdeel van een proces. Maar het is heel goed mogelijk dat dit onderdeel helemaal niet op volle kracht hoeft te functioneren omdat dit de volgende onderdelen in de problemen brengt. Zie het schema.

Eenzijdig een onderdeel verbeteren zonder eerst een beeld te vormen van het grote geheel is daarom een zeer riskante zaak.

Verbeterplannen? Prima! Maar heb je geverifieerd of die wel enige impact hebben op het geheel? En of die impact wel positief is?

Bron: Guido Thys
KennisLeerinhouden:7
Vaardigheden:1
Inspiratie:7
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:1
Outoftheboxgehalte:7
Reacties  
+1 #1 G.J. Mengerink 21-02-2020 20:08
Voor het verbeteren van processen hadden we het vaak over de Bermuda-driehoek, die in het zwaartepunt op een spits staat en op de hoekpunten van bij voorbeeld verkoop: Prijs, Levertijd, Kwaliteit.
Als je druk legt op 1 of 2 ervan, dan beïnvloedt je de andere(n) op een negatieve manier.
Dat geldt ook voor fabrikage-processen...pay peanuts and get monkeys. Vakmanschap is nog steeds lonend in vele opzichten, voor het bedrijf en zeker voor de klant.
Citeer
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Aktuele trends

Democratisering is niet goed voor de democratie

Iedereen overal zeggenschap over: het klinkt als het paradijs van de democratie. Maar wat als dit een utopie blijkt te zijn?

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.